026 - ZAŠTO JE VAŽNO UKLONITI JEDNOKRATNU PLASTIKU IZ DOMA?

Za proizvodnju jednokratnih predmeta od plastike potrebno je svega nekoliko sekundi, koristimo ih nekoliko minuta, a nakon toga završe na otpadu gdje im je potrebno nekoliko (stotina) godina da se razgade. A dok se razgrađuje, značajno šteti biljnom i životinjskom svijetu – kako kopnenom, tako i morskom.

Danas je plastika prisutna u svakom kutku svijeta – od udaljenih otoka u Pacifiku pa sve do Arktika te na Zemlji ne postoji mjesto na kojem nema plastike. UN upozorava da će, nastave li se sadašnji trendovi, do 2050. godine u oceanima biti više (mikro)plastike nego ribe.

 

Prema izvještaju Programa za okoliš UN-a u svijetu se svake minute koristi 10 milijuna plastičnih vrećica, odnosno 5.600 milijardi na godišnjoj razini. Kada bismo ih spojili, vrećicama bismo mogli omotati Zemlju sedam puta svakih sat vremena. S druge strane, samo u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje se upotrijebi oko 500 milijuna plastičnih slamki, što je dovoljno za napuniti više od 46.000 školskih autobusa.

Nažalost, poput većine plastičnog otpada, plastične vrećice i slamke jedva da se recikliraju pa vodeće svjetske ekonomije i institucije sve češće poduzimaju aktivnosti kako bi smanjile korištenje jednokratne plastike.

Tako je, primjerice, početkom 2018. godine donesena prva Europska strategija za plastiku kao dio postupka prelaska na kružno gospodarstvo. Zastupnici Europskog parlamenta godinu kasnije podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative. Zabrana stupa na snagu početkom 2021., a odnosi se na proizvode kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70 posto otpada na europskim obalama i u morima. Ne treba zaboraviti ni najnoviju inicijativu iz Europske unije koja donosi porez na nereciklabilnu plastičnu ambalažu po stopi od 0,80 kn/kg od početka 2021.

Međutim, odgovornost za smanjenje količina jednokratne plastike leži i na svakome od nas pa evo par savjeta kako smanjiti upotrebu jednokratne plastike u vlastitom kućanstvu:

plastične vrećice zamijenite platnenima; plastične slamke zamijenite papirnatima ili, još bolje, čeličnima koje ćete moći koristiti godinama i ponijeti sa sobom gdje god želite. I ne zaboravite – obavezno odbijte plastičnu slamku u ugostiteljskim objektima; za pohranu hrane (i ostalih potrepština) koristite staklene posude; nabavite bocu za vodu za višekratnu upotrebu. Izbjegavajte kupovati vodu i pića u plastičnim bocama; izbjegavajte korištenje gumica i pronađite za njih po okoliš prihvatljivu alternativu napravljenu od prirodnih materijala; planirajte obroke i kupujete ono što vam doista treba, pritom vodeći računa o ambalaži kupljenih proizvoda. Izbjegavajte plastiku, birajte proizvode u papirnatoj ili staklenoj ambalaži te kupujte „na veliko“, čime ćete smanjiti otpad i uštedjeti novac; izbjegavajte smrznutu hranu. Birajte svježe sezonske namirnice;koristite drvene šibice umjesto plastičnih upaljača; plastici koja se nađe u vašem domu, prije nego je bacite nastojte naći novu uporabnu vrijednost, a ako je već morate odložiti, onda to napravite pravilno u odgovarajući spremnik.

 

Izvori:

UNEP - UN Environment Programme

Be Straw Free Frequently Asked Questions (ecocycle.org)

EUR-Lex - 52018DC0028 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

EUR-Lex - 32019L0904 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

Please publish modules in offcanvas position.