020 - DOBRI PRIMJERI: HRVATSKI IZUM - UREĐAJ KOJI PLASTIKU IZ MORA PRETVARA U BIOGORIVO

Plastični otpad u morima ove je godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima. Jedno od njih zajednički su ponudili znanstvenici iz Hrvatske i Italije. Razvili su model uređaja u kojem se morski otpad pretvara u bio dizel. Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, financiran većim dijelom iz europskog fonda – provodi se na Lošinju.

Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto raste za čak 40 posto. Ovo je prototip uređaja koji se ekološki obračunava s plastikom iz mora. Prema riječima Jelene Baste, direktorice edukacijskih programa u Institutu Plavi svijet i voditeljice projekta MarG, uređaj je spreman za demonstraciju široj javnosti koja će se organizirati u svibnju u Veneciji i na Lošinju u rujnu.

 

Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitosti i ISO standarda, u goriva se dodaju aditivi. Prototip radi na principu pirolize na niskim temperaturama koja topi plastiku i razgrađuje je u goriva.
Od 100 kilograma otpada dobije se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča. Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u trima lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.
Podsjetimo, europska pravila nalažu da se do 2035. reciklira 2/3 otpada, a u Hrvatskoj je to zasad tek 1/4.

Izvor:
morski.hr

Please publish modules in offcanvas position.