018 - UVOĐENJE NAČELA KRUŽNOG GOSPODARSTVA U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI

Tijekom održavanja UN-ovog summita o klimatskim akcijama, EIT Climate-KIC, Svjetski ekonomski forum te nekoliko partnerskih organizacija i tvrtki pokrenuli su inicijativu koja ima za cilj radikalno umanjiti ekološki otisak automobilske industrije: The Circular Cars Initiative. Automobili su odgovorni za 90 posto onečišćenja zraka u gradovima te u prosjeku sadrže 1,4 tone materijala od čega se na kraju životnog ciklusa automobila oporabljuje i ponovno koristi vrlo malo. Međutim, tehnološki napredak i briga za okoliš sada nužno pokreću brzu transformaciju automobilske industrije i potiču održivu mobilnost. Prema podacima EU-a, sprečavanjem stvaranja otpada, ekološkim dizajnom, ponovnom uporabom otpada i sličnim mjerama, tvrtke bi mogle ostvariti neto uštedu od 600 milijardi eura, odnosno 8 % godišnjeg prometa, a godišnje bi se emisije stakleničkih plinova ujedno smanjile za od 2 do 4 %.


Uvođenje načela kružnog gospodarstva smanjuje pritisak na okoliš, povećava sigurnost nabavke sirovina, konkurentnost i inovacije, a prema procjenama bi omogućilo i otvaranje 580 tisuća novih radnih mjesta. Svakako je važno istaknuti kako bi potrošači dobili dugotrajnije, otpornije i vrjednije proizvode. Inicijativa za uvođenje načela kružnog gospodarstva u automobilskoj industriji nastoji temeljito preobraziti ovu industriju, potaknuti njenu održivu proizvodnju te pružiti nove oblike i usluge održive mobilnosti.
Partneri inicijative usredotočit će se na tri glavna područja: dizajn za dugovječnost kroz dijeljenje i spajanje koncepata, poboljšano upravljanje materijalima te napredna prerada. Njome će se uključiti svi dionici u automobilskom lancu vrijednosti, odnosno dobavljači materijala, tvrtke za reciklažu i tvrtke za pružanje usluga najma vozila, platforme za upravljanje podacima i regulatori. U osnovi ova inicijativa predstavlja suradnju Svjetskog ekonomskog foruma i Svjetskog poslovnog vijeća za održivi razvoj (World Business Council for Sustainable Development - WBCSD), s EIT Climate-KIC-om kao ključnim partnerom. Tehničku podršku pružat će SystemIQ, kao savjetnik za zaštitu okoliša, dok su ostali partneri Lanxess, vodeća tvrtka za specijalne kemikalije i LeasePlan, vodeća svjetska tvrtka za pružanje usluga najma automobila koja upravlja s 1,8 milijuna vozila u preko 30 zemalja.


Izvor: Ekovjesnik    

Please publish modules in offcanvas position.