021 - UDRUGA CENTAR ZA KOMPOST: DVA DESETLJEĆA ZAŠTITE OKOLIŠA I EDUCIRANJA GRAĐANA

U Osijeku već više od 20 godina djeluje Udruga Centar za kompost, ukazujući na važnost zaštite okoliša i odvajanja otpada, s naglaskom na kompostiranje. Brojnim akcijama poučili su građane osnovama kompostiranja, ujedno podižući razinu njihove ekološke svijesti. Mira Jelčić, osnivačica Udruge i dalje s jednakim entuzijazmom govori o prednostima kompostiranja, ponosna na rezultate koje su ostvarili, posebice kada je riječ o educiranju najmlađih.


 

Prihranjivanje bilja, uz smanjenje količine otpada

- Otkako smo osnovani davne 1999. godine, pomogli smo pri osnivanju više od 300 kompostnih mjesta u vrtovima sugrađana, udrugama te dječjim vrtićima i školama. Ciljevi su nam, između ostalog, promicanje decentraliziranog kompostiranja i proizvodnja prirodnog gnojiva, promicanje održivog razvoja i uporabe obnovljivih izvora energije, očuvanje prirodnih vrijednosti krajolika i urbana ekologija. Drago mi je što smo većinu ciljeva ostvarili pa i dalje djelujemo u tom smjeru. Surađujemo s raznim neprofitnim udrugama, organizacijama i ustanovama, a posebno nam je važna suradnja s djecom iz vrtića i škola te njihovim nastavnicima i odgajateljima. Stvarali smo informativno-praktične edukativne točke za prijenos znanja i širenje informacija o zaštiti okoliša kroz pravilno zbrinjavanje biološko-organskog otpada. Time se, osim stvaranja komposta za prihranjivanje povrća, cvijeće i travnjaka, smanjuje količina otpada za odvoz i deponiranje, rekla je gospođa Jelčić i istaknula važnost potpora dobivenih od Grada, Županije, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te nekih tvrtki.




Brojne akcije

Osim organiziranjem radionica, članovi Centra za kompost educirali su građane izradom biltena, letaka, plakata i priručnika s uputama o kompostiranju; inicirali su očuvanje park-igrališta u naselju Ljudevita Posavskog, organizirali akcije uništavanja ambrozije i zbrinjavanja božićnih drvaca, proveli akciju za smanjenje uporabe plastičnih vrećica za kupnju, organizirali razne izložbe i slične manifestacije, a imali su i „Kompost telefon“ za odgovaranje na upite vezane uz kompostiranje. Sada je telefon zamijenjen Facebook stranicom „Ja kompostiram“, na kojoj se mogu čuti sve novosti Udruge, razmijeniti iskustva i dobiti savjeti.
U planu je nastavak promoviranja kompostiranja među mladima, poticanje decentraliziranog kompostiranja u vrtovima i dvorištima, uspostavljanje komunalnih kompostišta gdje će građani moći odložiti svoj biološko-organski otpad, uvođenje kontejnera za prikupljanje biootpada u gradskim četvrtima te poticanje poduzetništva na proizvodnju  komposta – organskog gnojiva od dostupnih sirovina.

 


Više o radionicama i ostalim provedenim akcijama može se pročitati i na njihovoj web-stranici www.kompost.hr, a za kraj Mira Jelčić podsjeća koje su dobrobiti kompostiranja:
- Kompostiranjem hranimo zemlju te održavamo i poboljšavamo njezinu plodnost, smanjujemo količinu smeća za odvoz i odlaganje na odlagalište otpada, čime štedimo energente i prostor odlagališta, smanjujemo potrebu za umjetnim gnojivom, uspostavljamo prirodni tok tvari u prirodi, dajemo svoj doprinos zaštiti okoliša i štedimo novac.

Please publish modules in offcanvas position.