019 - ŠVEDSKA IMA PRVI TRGOVAČKI CENTAR U KOJEM SU SVI PROIZVODI RECIKLIRANI

Veliki trgovački centri nisu baš uobičajeni primjeri održivosti. No ipak, jedan se švedski trgovački centar već nekoliko godina uspješno suprotstavlja masovnoj proizvodnji i konzumerizmu te mijenja ponašanje potrošača u smjeru održivosti i zaštite klime. Sve što se u ovom trgovačkom centru prodaje, proizvodi se isključivo od recikliranih materijala.


 


Otvoren 2015. godine u gradu Eskilstuna blizu Stockholma, trgovački centar ReTuna (ReTuna Återbruksgalleria) nastoji biti još jedan zeleni uzor u Švedskoj, zemlji nadaleko poznatoj po svojoj predanosti recikliranju i zaštiti okoliša. Ovaj se trgovački centar nalazi tik do lokalnog centra za reciklažu, gdje posjetitelji mogu ostaviti svoje neželjene i iskorištene predmete kojima će se dati novi život, nova namjena i dom tako što će se najprije popraviti ili prepraviti, a zatim distribuirati trgovinama u trgovačkom centru.  

   

 

    


Također, ReTuna je i centar za edukaciju u kojem se organiziraju razna događanja, radionice, predavanja i tematski dani usredotočeni na održivost. Ovaj trgovački centar ima i vrlo važnu ulogu u stvaranju radnih mjesta za imigrante, a njegove prodavaonice sudjeluju u nacionalnom programu koji subvencionira plaće novodoseljenih stanovnika Švedske te nudi tečajeve za obrazovanje odraslih osoba. Osim što je prvi trgovački centar svoje vrste, ReTuna također potiče životni stil zero waste – kako umanjivanjem osjećaja potrebe kupaca za neprestanom kupovinom  novih, često nepotrebnih proizvoda, tako i poticanjem doniranja predmeta koji im više nisu potrebni. Koncept centra ne zasniva se samo na privlačenju ciljne skupine potrošača, već i na promicanju održivosti, a zahvaljujući tome ovaj švedski trgovački centar može biti uzor mnogim trgovinama koje svojim poslovanjem potiču tranziciju prema kružnom gospodarstvu.



Izvor: Ekovjesnik

Please publish modules in offcanvas position.