017 - USKORO UVOĐENJE UNIVERZALNOG PUNJAČA ZA SVE MOBILNE UREĐAJE?

Europski parlament nedavno je izglasao rezoluciju kojom se traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone, tablete, čitače e-knjiga i druge prenosive uređaje jer postoji „hitna potreba za regulatornim djelovanjem EU-a“ kako bi se smanjila količina elektroničkog  otpada i osnažilo potrošače za donošenje održivih odluka.



Prema procjenama, na svjetskoj razini godišnje se proizvede oko 50 milijuna metričkih tona e-otpada, uz prosječno više od šest kilograma po osobi. U Europi je 2016. godine ukupna količina nastalog e-otpada iznosila 12,3 milijuna metričkih tona, što je prosječno 16,6 kg po stanovniku. Kratki životni ciklusi nekih uređaja također uzrokuju veću količinu elektroničkog otpada, navodi se u rezoluciji.



Rezolucija kojom se poziva na obvezno uvođenje univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje usvojena je s 582 glasova za, 40 protiv i 37 suzdržanih. Europski parlament želi da do srpnja tekuće godine Komisija donese delegirani akt predviđen Direktivom o radijskoj opremi iz 2014. godine ili, ako je potrebno, odobri drugu zakonodavnu mjeru najkasnije do istog datuma. Izvršne vlasti EU-a trebale bi osigurati da se zakonodavni okvir za univerzalni punjač „redovito nadzire kako bi se uzeo u obzir tehnički napredak”, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta. To znači da će se pozornost davati tome da postojeće zakonodavstvo ne ograničava inovacije na tržištu. Zastupnici u Europskom parlamentu ponavljaju da su istraživanje i inovacije ključni za poboljšanje postojećih tehnologija i osmišljavanje novih.
Parlament također želi da Komisija poduzme mjere kako bi se na najbolji način osigurala interoperabilnost različitih bežičnih punjača s različitim mobilnim uređajima, razmotri zakonodavne inicijative kao bi se povećala količine vodova i punjača koji se prikupljaju i recikliraju u državama članicama EU-a te osigura da potrošači više nisu obvezni kupovati nove punjače sa svakim novim uređajem.



Strategije za odvajanje kupnje punjača od kupnje novih uređaja trebale bi se uvesti rješenjem o univerzalnom punjaču, međutim, zastupnici u Europskom parlamentu ističu da bi se „svakom mjerom čiji je cilj odvajanje, trebalo izbjeći potencijalno više cijene za potrošače”.
Podsjećamo, u svojoj rezoluciji o europskom zelenom planu Parlament je pozvao na donošenje ambicioznog novog akcijskog plana za kružno gospodarstvo s ciljem smanjenja ukupnog negativnog učinka proizvodnje i potrošnje EU-a na ekologiju i resurse, pri čemu su ključni prioriteti učinkovitost resursa, nulta stopa onečišćenja i sprečavanje nastanka otpada. Europska komisija usvojila je 29. siječnja Radni program za 2020. godinu u kojem se obvezuje predstaviti zakonodavnu inicijativu za univerzalne punjače u trećem kvartalu ove godine.

Izvor: Ekovjesnik

 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.