015 - OLIMPIJSKE MEDALJE U TOKIJU BIT ĆE IZRAĐENE OD ELEKTRONIČKOG OTPADA

Olimpijske igre u Tokiju zbog koronavirusa odgođene su za ljeto 2021. godine. No neće se promijeniti ekološki predznak te velike sportske manifestacije. Naime, Ljetne olimpijske igre u Tokiju bit će u znaku održivog razvoja i zaštite okoliša. Razvijajući temu održivosti Olimpijskih igara, Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju želi utjecati na stanovništvo Japana, ali i cijelog svijeta te ih potaknuti na veću brigu o zaštiti okoliša i smanjenje količina otpada.



Osim što će se Ljetne olimpijske igre u Tokiju napajati isključivo obnovljivom energijom, olimpijski će pobjednici biti nagrađivani medaljama izrađenim od elektroničkog otpada.
Poznato je da zbog česte zamjene starih elektroničkih uređaja novijima, elektronički otpad može postati veliki ekološki problem ukoliko se adekvatno ne zbrinjava. Ta vrsta otpada ujedno je izvor vrijednih sirovina, posebice dragocjenih metala. Jedan od zanimljivih aktualnih velikih projekata oporabe tako odbačenih metala upravo su medalje nadolazećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

 

Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju prikupljao je stare pametne telefone, kamere i ostale elektroničke naprave još od travnja 2017. godine. S tom namjenom uspostavljeni su centri za sakupljanje elektroničkog otpada u 1.594 općine u kojima je prikupljeno oko 80.000 tona odbačenih elektroničkih uređaja. Istovremeno je u NTT DOCOMO trgovinama diljem Japana prikupljeno više od šest milijuna odbačenih pametnih telefona. Od silnih tisuća tona recikliranog otpada uspjeli su izdvojiti oko 31 kilogram zlata, 3.500 kilograma srebra i 2.177 kilograma bronce. U razdoblju od dvije godine izvučeni su metali za proizvodnju oko 5000 medalja.

 


Uređaji su razvrstani i sustavno demontirani radi ekstrakcije. Zatim su dijelovi topljeni i rafinirani dok nisu postali metali koji se mogu koristiti. Ove metode ekstrakcije prvi put su korištene na igrama 2010. godine u Vancouveru.
Medalje su također dizajnirane na način da predstavljaju kulturu Japana. Na njima su utisnuti razni japanski motivi, a olimpijske boje utkane su u vrpcu pomoću starih vlakana od poliestera.



Izvori: Ekovjesnik  
          Tribun.hr

Please publish modules in offcanvas position.