008 - KAKO IZBJEĆI STVARANJE OTPADA



Budući da zero waste način života uzima sve više maha i mogao bi jamčiti bolju i sigurniju budućnost, dobro je stalno imati na umu načine na koje se može izbjeći stvaranje otpada. To je prvi korak u zaštiti okoliša i njime bi nam trebala biti prožeta svakodnevica.


 


Podsjetimo:

Otpad ne bi trebao završiti u smeću! To su stvari koje nam više ne trebaju, ali se mogu ponovno iskoristiti, popraviti ili reciklirati.
Smeće je dio otpada koji završava na odlagalištima otpada, a često se odbacuje i u prirodu stvarajući pri tome divlje deponije.
Otpadak je smeće koje je završilo u okolišu.
Otpadom se nazivaju sve stvari koje nam više nisu potrebne i želimo ih se riješiti.
Najveći dio otpada iz kućanstva su otpaci hrane, papir i materijali za pakiranje (ambalaža).
 
Prirodni sklad

U prirodi nema otpada. Priroda se brine da svaki izvor i uporaba tog izvora bude ponovno korišten i ugrađen kao podloga za neke druge procese.
U prirodi postoji neprestano kruženje izvora i na taj način onemogućeno je stvaranje otpada.
Ljudi uporabom izvora iz prirode stvaraju otpad koji na neodgovarajuće načine vraćaju natrag u prirodu, pri čemu je kruženje tvari u prirodi narušeno.
Dakle otpad nastaje kao posljedica čovjekovog pogrešnog upravljanja resursima u prirodi.


Konkretni postupci koji nam trebaju postati navika:
 
* Kupnja samo onih proizvode koji su nam neophodni. Prije odlaska u kupovinu treba napraviti popis i pridržavati ga se.
* Izbjegavati proizvode za jednokratnu uporabu kao što su vlažne maramice, žileti, papirnate ili plastične čaše, tanjuri, plastični pribor za jelo, kuhinjski papirnati ubrusi, papirnate salvete, foto aparati i ostalo. Izbjegavati proizvode loše kvalitete koji ubrzo postaju otpad.
* Nošenje vlastite torbe za kupnju, ne samo pri odlasku u nabavku namirnica, nego stalno. Time se izbjegava gomilanje plastičnih vrećica loše kvalitete i izdržljivosti, koje postaju otpad te nepravilno odbačene zagađuju okoliš.


 


* Kupnja sredstva za održavanje osobne higijene i higijene domaćinstva u većoj ambalaži koja se može nadopuniti. Na taj se način izbjegava kupnja nove ambalaže svaki put, a i korisnije je za kućni budžet. .
* Uporaba baterija koje je moguće puniti. Tako se smanjuje otpad od baterija i do 500 puta. Osim toga, stare baterije predstavljaju opasni otpad jer sadrže teške metale koji su izuzetno opasni.
* Staru odjeću, namještaj ili knjige, ne treba bacati u kontejner, nego ih pokloniti prijateljima, dobrotvornim ustanovama ili prodavaonicama rabljene robe.
* Kupnja proizvoda od recikliranog materijala ili u ambalaži koja je ekološka.
* Na radnom mjestu i kod kuće bolje je komunicirati e-mailom, nego faksom ili poštom. Treba tiskati samo zaista potrebne stranice i otisnuti ih dvostrano.
* Zašto darovi ne bi bili nematerijalni? Primjerice, karte za koncert, bonovi za masažu, tečaj i slično, lijep su dar, bez proizvodnje otpada.
* Posuđivanjem alata od susjeda ili prijatelja također se izbjegava stvaranje otpada.
* Uporaba štednih žarulja. One troše 80% manje električne energije od običnih i traju 6 do 8 puta duže.
   

Please publish modules in offcanvas position.