U POREČU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ULOZI JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA U KRUŽNOM GOSPODARENJU OTPADOM

U POREČU ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ULOZI JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA U KRUŽNOM GOSPODARENJU OTPADOM

U Poreču je održana trodnevna međunarodna konferencija (5. – 7. lipnja 2019.) o ulozi javnog i privatnog sektora u kružnom gospodarenju otpadom u organizaciji tvrtke Business Media Croatia, izdavača stručnog časopisa Tehnoeko, na kojoj je sudjelovalo preko 250 sudionika iz zemlje i inozemstva.
Na ovogodišnjoj konferenciji kao i na prethodnima naglasak je bio na gospodarenju otpadom uz isticanje važnosti komplementarnog djelovanja javnog i privatnog sektora.


Sudionici konferencije zaključili su kako  zakonodavni okvir RH kontinuirano treba usklađivati sa standardima propisanim u EU direktivama, te da se gospodarenje otpadom nametnulo kao najveći ekološki izazov u Hrvatskoj koji treba prioritetno riješiti. Konferencija je bila  odlična prilika da se kroz panel rasprave i brojne prezentacije sublimira znanje i praksa koju možemo iskoristiti u cilju uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom. Sudionici su se složili da svaki sustav gospodarenja otpadom ima opravdane troškove te da nema održivosti sustava bez uvažavanja njegove ekonomske komponente. Zato je ciklus kružne ekonomije moguće efikasno zatvoriti samo u win-win kombinaciji javnog i privatnog sektora s tržištem kao krajnjim regulatorom. Na konferenciji se govorilo i o ulozi komunikacije koja je važna za uspješnu implementaciju projekata, a posebno onih čija učinkovitost ovisi o promjeni svijesti i prilagodbi ponašanja šire javnosti. U tome neizostavnu ulogu imaju mediji.
U sklopu konferencije organiziran je stručni obilazak Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun prilikom kojeg su se sudionici imali priliku upoznati s radom MBO postrojenja.

Please publish modules in offcanvas position.