TEMATSKA SJEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I PRIRODE

TEMATSKA SJEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I PRIRODE

Odbor za zaštitu okoliša i prirode u četvrtak je  proveo raspravu o planiranim i poduzetim aktivnostima na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj s posebnim naglaskom na problematiku izgradnje centara za gospodarenje otpadom. Sjednici Odbora sudjelovali su predstavnici nadležnih tijela, centara za gospodarenje otpadom, regionalne i lokalne razine, udruga civilnog društva te stručnjaka s područja gospodarenja otpadom. Ovo je bilo prvi puta da su sjednici Odbora prisustvovali predstavnici svih tvrtki, najvećim dijelom direktori/direktorice, koje su nositelji izgradnje i upravljanja navedenim centrima za gospodarenje otpadom kao i tvrtki koje upravljaju već izgrađenim centrima.  Predsjednik Odbora Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je kako RH Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji ima niz obveza u području zaštite okoliša i prirode te se između ostalog obvezala uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom do kraja 2018. godine, odnosno sagraditi sve centre za gospodarenje otpadom i sanirati sva odlagališta. Međutim, sanacija odlagališta kao i izgradnja CGO-a značajno kasni te su do sada izgrađena svega dva centra na čiji rad postoje ozbiljni prigovori lokalne zajednice.

U prilog uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom ne idu ni podaci o porastu količina proizvedenog komunalnog otpada suprotno ciljevima zacrtanim Planom gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2022., visoka stopa odlaganja komunalnog otpada (odlaže se 72% komunalnog otpada što je tri puta više od zadanog cilja), niska stopa odvojenog prikupljanja papira, stakla, plastike, metala, biootpada i dr. (svega 28% u 2017.), neispunjenje cilja smanjenja količine odlaganja biorazgradivog otpada (u 2017. bila 112% više od propisanog ciljem). Sjednici nazočni direktori/direktorice odnosno predstavnici tvrtki koje su nositelji izgradnje i upravljanja navedenim centrima za gospodarenje otpadom kao i tvrtki koje upravljaju već izgrađenim centrima (Ekoplus d.o.o., Kaštijun d.o.o. za gospodarenje otpadom, Bikarac d.o.o., EKO d.o.o., Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o., EKOS d.o.o., Regionalni centar za gospodarenje otpadom – Šagulje d.o.o., Piškornica d.o.o., Regionalni centar čistog okoliša d.o.o., KODOS d.o.o., Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o.) prezentirali su informacije o statusu navedenih centara od kojih su dva izgrađena (CGO „Marišćina i „Kaštijun“), dva u izgradnji (CGO „Bikarac“ i CGO „Biljane Donje“) dok su četiri pred odobrenjem EU financiranja i tri u postupku pripreme dokumentacije.

Članovi Odbora naglasili su važnost dobivanja realne slike postojeće situacije i ocjene potrebnog vremena za realizaciju ciljeva te su upozorili na plaćanje penala zbog neostvarenja zacrtanih ciljeva. Istaknuto je kako se značajno kasni s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom te da u zadnje tri godine nema ozbiljnog pomaka u gospodarenju otpadom. 
Istaknuto je da u donesenom Planu gospodarenja otpadom nema jasno definiranih područja centara, upozoreno je na potrebu realnosti u planiranju te je istaknuta važnost osiguravanja kontinuiteta gospodarenja posebnim kategorijama otpada i raspisivanja javnog poziva za obavljanje usluge sakupljanja posebnih kategorija otpada. Naglašena je potreba uvođenja naknade za odlaganje otpadom (tzv. landfill tax) sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, financiranja izgradnje sortirnica, kompostana i centara za ponovnu uporabu. Izraženo je pojedinačno mišljenje o neprihvaljivosti MBO tehnologije u centrima za gospodarenje otpadom. Otvorena su i pitanja prikupljanja i recikliranja građevnog otpada i slično. Izražen je i stav da Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poduzimaju sve potrebne aktivnosti sukladno Planu, ali da pri tome ne treba zanemariti ulogu i značaj lokalne razine u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

Zaključno je predsjednik Odbora naznačio da će sukladno provedenoj raspravi biti pripremljen Prijedlog zaključaka o kojem će se provesti glasovanje na narednoj sjednici Odbora.

Please publish modules in offcanvas position.