014 - UVOĐENJE KARANTENE U ITALIJI UTJECALO NA SMANJENJE ONEČIŠĆENJA ZRAKA

Iako se novom primjeru utjecaja pandemije koronavirusa na smanjenje onečišćenja zraka ne bismo trebali pretjerano radovati, satelitski snimci Europske svemirske agencije (ESA) ipak još jednom potvrđuju koliko je onečišćenje zraka povezano s ljudskim utjecajem.
Snimci satelita Copernicus Sentinel-5P dokazuju smanjenje onečišćenja u Lombardiji te općenito na sjeveru Italije, što potvrđuje kako je uvođenje karantene radi zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom utjecalo na znatan pad onečišćenja zraka.
 


Krajem veljače talijanska je vlada s ciljem zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom (COVID-19) odlučila uvesti karantene u sjevernim dijelovima zemlje, prije nego što se zaraza proširila širom Italije i stavila cijelu zemlju u karantenu.
- Smanjenje emisije dušikovog dioksida posebno je uočljivo u dolini rijeke Po na sjeveru Italije. Iako bi podaci mogli varirati zbog naoblake i promjenjivih vremenskih uvjeta, uvjereni smo da se zabilježeno smanjenje emisija podudara s uvođenjem karantene u Italiji što je uzrokovalo bitno smanjenje prometa i industrijskih aktivnosti, izjavio je Claus Zehner, voditelj misije Sentinel-5P u Europskoj svemirskoj agenciji.

 

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, 15. ožujka 2020. godine Italija je sa 17.750 zaraženih koronavirusom trenutačno najviše pogođena europska zemlja, a stopa smrtnosti na tisuću zabilježenih infekcija najviša je i na globalnoj razini.


Izvor:  Ekovjesnik

Please publish modules in offcanvas position.