012 - SVA AMBALAŽA ZA HRANU I PIĆA DO 2030. MOĆI ĆE SE RECIKLIRATI?

 

 

Na proljeće se očekuje objava dugo očekivane strategije EU „Od farme do vilice“ (Farm 2 Fork) kojom će koordinirati čelnik Europskog zelenog sporazuma, Frans Timmermans. Europska hrana poznata je kao sigurna i visokokvalitetna, a strategijom bi trebala dobiti i globalni standard održivosti. Jedan od glavnih ciljeva je smanjenje potrošnje pesticida i umjetnog gnojiva te postupni prijelaz tijekom godina na prirodna hranjiva i zaštitna sredstva.

 

 

Promicanje održive proizvodnje i potrošnje

 

Izvršni direktor Europske agencije za okoliš Hans Bruyninckx rekao je da je poljoprivreda još uvijek glavna prijetnja biološkoj raznolikosti i prirodnom kapitalu Europe. Glavno načelo strategije „Od farme do vilice“ je uvođenje kratkih lanaca opskrbe hranom.

Akcijski plan za kružno gospodarstvo i strategija „Od farme do vilice“ imaju isti cilj, a to je promicanje održive proizvodnje i potrošnje te smanjenje otpada. Jedna od ključnih obveza je spriječiti bacanje hrane. Treba promovirati načine distribucije koji se istodobno bave problemima prehrambenog otpada i rastućom razinom ambalažnog otpada, kako je objasnio europski povjerenik Virginijus Sinkevičius. Njegov tim radi na izmjeni zakona koji bi do 2030. godine osigurao da se svaka ambalaža namijenjena industriji hrane i pića može reciklirati i ponovno iskoristiti na ekonomski održiv način. Moguće je, kažu, smanjiti nastajanje otpada u čitavom lancu proizvodnje hrane - u primarnoj proizvodnji, preradi, maloprodaji i drugim distribucijama hrane, u restoranima i prehrambenim uslugama, kao i u kućanstvima.

 

Održivost kroz cijeli prehrambeni lanac

 

Food Drink Europe organizacija osnovana je kao Konfederacija industrije hrane i pića u Europskoj uniji. Misija joj je olakšati razvoj okruženja u kojem sve europske tvrtke za proizvodnju hrane i pića, bez obzira na njihovu veličinu, mogu zadovoljiti potrebe potrošača i društva, istovremeno stremeći održivosti. Direktorica organizacije, Laura Degallaix podržava ovu inicijativu:

- Koncept kružne i održive ekonomije trebao bi biti usklađen unutar strategije "Od farme do vilice“, istovremeno osiguravajući da Europa ostane svjetski lider u sigurnosti hrane, rekla je istaknuvši da bi se najviše trebalo raditi na održivosti kroz cijeli prehrambeni lanac i na svim geografskim razinama jer će se na taj način najbolje postići zacrtani ciljevi.

 

 

Zabrana jednokratne plastike

 

Prošle je godine Europska unija potpisala mjere koje uključuju zabranu jednokratne plastike kao što su tanjuri, pribor za jelo, spremnici za hranu od polistirena, čaše, baloni, slamke i štapići za uši. Cilj EU-a je postati globalni lider u borbi protiv plastičnog otpada na kopnu i u moru. Prema Europskoj komisiji, više od 80% otpada u morima čini plastika. Proizvodi obuhvaćeni novim zakonom čine čak 70% ukupnog takvog otpada. Zbog svoje spore razgradnje, plastični se otpad akumulira u vodama i na plažama u Europi i širom svijeta, a njegovi se tragovi često pronalaze u životinjskim vrstama kao što su kornjače, tuljani, kitovi i ptice te ribe i školjke čime prodiru i u lanac ljudske prehrane.

 

Izvor:

Agroklub

Please publish modules in offcanvas position.